Leuven

Leuven ligt centraal in België en is de hoofdstad van de provincie Vlaams Brabant. In het Frans heet het Louvain. Het arrondissement ligt slechts 25 kilometer van Brussel en 45 kilometer van Antwerpen.  Leuven heeft 102.000 inwoners en ligt aan de rivier De Dijle. De stad is bekend van de wereldberoemde Katholieke Universiteit  en AB Inbev, de grootste brouwerij ter wereld. Op de Grote Markt staat een van de beroemdste gothische stadhuizen ter wereld.

Een van de bijnamen van de Leuvenaars is de koeienschieters. In 1691 werden de inwoners van Leuven belegerd door de Fransen. Op een zekere avond openden zij het vuur op vijandige soldaten, de volgende ochtend werd duidelijk dat zij een kudde koeien hadden neergeschoten. In 1717 begon Sebastian Artois een bierbrouwerij die wereldberoemd zou worden met het pils Stella Artois. Uiteindelijk namen ze zelfs het Amerikaans Anheuscher Busch over. Dit en dankzij de vele studenten wordt Leuven ook wel de bierhoofdstad van de wereld genoemd.

Leuven is een studentenstad in optima forma. Je kunt kiezen uit maar liefst 74 bacheloropleidingen en 141 masteropleidingen. Er studeren 59.000 studenten aan de Universiteit (9.500 daarvan zijn buitenlandse studenten) waarvan 43.000 in Leuven zelf. De gemiddelde huur van een studentenkot bedraagt € 460,- voor een ruimte met eigen toilet/douche of keuken. Eenvoudige kamers huur je vanaf € 355,-.

Bijbaan in Leuven

Voor extra inkomsten moet je als student de handen uit de mouwen steken. Je kunt je aanmelden bij een van de brouwerijen in de buurt of wordt fondsenwerver. Indeed.nl biedt ook werk aan in Leuven. Bij studentjob.be, student.be, kuleuven.be en randstadyoungtalents.be kun je ook aan de slag als medewerker servicecenter of in de sales. Ten slotte kun je nog naar leuven.joop-goedkoop.nl; geld verdienen met een bijbaan.

 

Goedkoop shoppen in Leuven

Ondanks de vele studenten is goedkoop shoppen wel een uitdaging. Natuurlijk zijn er de wekelijkse markten waar je op donderdag terecht kunt voor bloemen en planten, vrijdag voor voeding en textiel en zaterdag voor antiek en brocante. De boetiek Wear zit tegenwoordig in de Diestsestraat en in de Van Benedenstraat. Hier kun je terecht voor je nieuwe outfit. Giraffe verkoopt stoere merken skaterkleding voor mannen en vrouwen. Voor je interieur en accessoires ben je op je plek bij PLEK, tijdelijk op de Vismarkt.

 

Eten in Leuven

Een snelle lunch scoor je bij Croque & Roll. Voor goede soepen ga je naar Coup de Soup  en een goedkope pizza scoor je bij Mezzaluna. Voor een gezellige brasserie kun je naar het Hogeschoolplein waar De Werf zit. Veganistische wok- en noedel gerechten kom je tegen bij The Loving Hut. Veel keus bij deze wereldkeuken; Kalypta in de Parijsstraat.

Bekijk het huuraanbod voor kamers

Tip1: begin op tijd met zoeken en schakel je vrienden in via Social Media. Het is lastig om een goede en betaalbare studentenkamer te vinden. Wij hebben een aantal partijen voor je geselecteerd die je kunnen helpen:

TIP2: huurder en verhuurder komen bijna altijd een schriftelijke huurovereenkomst overeen. Lees deze goed door voordat u deze tekent. Dit geldt ook voor eventueel huisreglement. Betaal de borg altijd per bank zodat dit zwart op wit staat!