Helsinki

De hoofdstad van Finland is tevens de grootste stad van het land. Helsinki heeft ongeveer 1 miljoen inwoners wat 1/5 is van de totale populatie in het uitgestrekte land.

In 1809 werd Finland ingelijfd door Rusland, pas in 1917 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen. In 1952 organiseerde Helsinki de Olympische Zomerspelen.

Door de Noordelijke ligging kent Helsinki een groot verschil in ‘lichturen’. Op de langste dag van het jaar is het wel 19 uur licht terwijl de kortste dag kent slechts 6 ‘lichturen’ heeft.

De bekendste Fin is wellicht oud-voetballer Jari Litmanen. Hij heeft in Finland onder andere gespeeld bij HJK Helsinki. Als international heeft hij de meeste interlands gespeeld en de meeste goals gemaakt voor Finland. Ajax heeft hem in 1992 gekocht en daar won hij meerdere landstitels, bekers en zelfs de Champions League (1995). Daarna heeft hij onder meer nog gespeeld voor Barcelona en Liverpool.

Helsinki telt 9 Universiteiten (de oudste uit 1640) en bijna 70.000 studenten. Een studentenkamer hoeft niet duur te zijn, je kunt er al een huren vanaf € 300,-.

Bijbaan in Helsinki

Het is lastig om op afstand een baantje te vinden in Helsinki. De enige tip die we jou kunnen geven is om ter plekke naar een uitzendbureau te gaan. Alleen voor uitwisselingsstudenten van Erasmus is wellicht bemiddeling mogelijk via erasmusu.com.

 

Goedkoop shoppen in Helsinki

Hakaniemi Markthal is the place to be voor verse producten, kleding en allerlei andere praktische zaken. Ook kun je rondom deze markt goed en goedkoop eten. Er zijn 2 grote winkelcentra in Helsinki, Forum en Stockmann. De eerste biedt onderdak aan meer dan 120 winkels; van merkkleding tot kappers. Stockmann is het grootste winkelcentrum van Helsinki en is een bezienswaardigheid op zich. De goedkoopste plek om te winkelen is op de vlooienmarkt, elke zondag van mei tot september.

 

Eten in Helsinki

Een paar goede en voordelige restaurantjes volgens tripadvisor en checkoutsam.nl zijn:

Friends & Brgrs. Inderdaad, patat en hamburgers, maar heb je wel eens een rendierburger geproefd? Fafa’s is een falafel restaurant waar ze ook wraps serveren.

De Italiaanse keten Vapiano zit ook in Helsinki. Pizza’s, pasta’s etc. Alternatief voor ‘de Italiaan’ is Cafe Bar No 9.

Een echte Amerikaanse diner tref je aan bij Kitty’s Milkshake Bar.

Voor de vele Russische inwoners en als je eens wat anders wilt restaurant BLINIt Russian Restaurant.

Ten slotte kun je hip ontbijten in het Green Hippo Cafe.

Bekijk het huuraanbod voor kamers

Voor het tijdig vinden van een fijn onderkomen in Helsinki adviseren wij je om je vrienden op social media te vragen een goede studentenkamer te zoeken. Je weet nooit wie er weer in hun netwerk zitten.  Er zijn een aantal internationale aanbieders van studentenkamers. Hier een kort lijstje.