Delft

Delft ligt in Zuid-Holland aan het riviertje de Schie tussen Den Haag en Rotterdam. Delft is bekend van Willem van Oranje en de relatie met het Koninklijk Huis. Prins Willem van Oranje woonde sinds 1572 in Delft (in wat nu het Prinsenhof wordt genoemd) en werd er uiteindelijk (1584)  vermoord door Balthasar Gerards.  In de Nieuwe Kerk van Delft bevindt zich het praalgraf van de Prins en daarachter zijn de grafkelders van Oranje Nassau.  Hier worden de overleden leden van de familie bijgezet. De Nieuwe Kerk is na de Dom van Utrecht het hoogste kerkgebouw van Nederland;  de kerk meet maar liefst 108,75 meter.

 

In vroeger tijden was Delft een van de belangrijkste exporteurs van bier. Om aan goed en genoeg water te komen werd water gewonnen uit de nabijgelegen veengebieden. Bijkomend voordeel was dat er zo turf kon worden gemaakt en dat op de vruchtbare aarde de benodigde granen konden worden gekweekt. Rond 1550 was Delft de grootste bierproducent en exporteur van Holland, er ging veel bier naar Zeeland en Vlaanderen. In de 80-jarige oorlog kwam de klad in het bierbrouwen wat er uiteindelijk toe leidde dat er geen enkele brouwerij meer over bleef. In 2011 werd stadsbrouwerij ‘de koperen kat’ opgericht.

Aan het einde van de 16e eeuw kwam het Delfts Blauw in zwang, dit als antwoord op het Chinese blauw witte porselein. De populariteit van het Delfts blauw leidde ertoe dat er maar liefst 100 aardewerkfabrieken ontstonden, tegenwoordig is er nog een over; De Porceleyne Fles.

Een van de bekendste Delftenaren is Johannes Vermeer. Deze wereldberoemde schilder is bekend van onder andere het meisje met de parel, het straatje (ook bekend als  gezicht op huizen in Delft), het melkmeisje en gezicht op Delft.

 

In 1842 werd de Koninklijke Academie opgericht, de voorloper van de Technische Universiteit Delft. Naast de TU campus bevinden zich nu ook de Hogeschool InHolland en de Haagse Hogeschool. In 2005 is het Science Park gestart.

In Delft wonen iets meer dan 100.000 mensen, waarvan bijna 18.000 studenten. In totaal studeren er ruim 28.000 studenten in de Prinsenstad. Een studentenkamer hoeft niet duur te zijn, je kunt er al een huren vanaf ongeveer  € 400,- voor 15 tot 20 m2.

foto-1-696x696

Bijbaan

Natuurlijk kun je je aanmelden bij een uitzendbureau als studentjob.nl, indeed, young capital of  nationale vacaturebank maar bedrijven als Takeaway  (lekker in de buitenlucht) of een supermarkt zoeken altijd personeel. Bij Delftstudentenstad.nl zijn ze ook actief met stageplekken en startersfuncties.

 

Shoppen in Delft

Het startpunt om te winkelen in Delft is De Markt, het gezelligste stukje Delft. Hier staat ook het prachtige stadhuis. Ten Noorden van De Markt kun je heerlijk snuffelen in galeries en boetiekjes. Voor leuke jurkjes en de lekkerste chocolade. Maak je platencollectie compleet bij t’ Platenmanneke of kijk je ogen uit bij legowereld A-Tembo. In de zomermaanden is er op donderdag en zaterdag een antiekmarkt.

 

Eten 

Voor (de geur van) versgebakken brood en banket ga je naar Bakkerij de Diamanten Ring. Ben je op zoek naar India in het Westen ga dan naar Hills en Mills van chef Papa Kazmi. Voor lunch en diner zonder poespas ga je naar Stadscafé De Waag. Wil je even bijkomen met een drankje dan kun je naar de Beestenmarkt of Biercafé Doerak. Koffie en taartjes haal je bij Café Zondag en voor de mediterrane sfeer kun je terecht bij Hummus.

Bekijk het huuraanbod voor kamers

Begin op tijd naar het zoeken van een prettig  onderkomen in Delft! We adviseren je om je vrienden op social media te vragen mee te zoeken. Je weet nooit wie er weer in hun netwerk zitten.  Hier een kort overzicht van aanbieders van studentenkamers.

klik hier voor TheStudentHotel Delft